Wybierając się do słonecznej Hiszpanii, warto wiedzieć co nieco o hiszpańskiej kuchni, a będąc tam spróbować jej. Kuchnia hiszpańska jest bardzo kolorowa i bogata w wiele ciekawych smaków. W Hiszpanii jest łatwy dostęp do owoców morza, a więc są one częstym składnikiem tamtejszych potraw. Będąc tam na wakacjach warto spróbować tapas, czyli niewielkich przekąsek. Mogą być podawane na ciepło lub na zimno. Często też przyjmują różne formy – od prostych przekąsek po bardziej skomplikowane dania. Przyrządza się je z rozmaitych składników, na przykład warzyw, mięs, owoców morza czy jajek. W Hiszpanii warto spróbować także paelli. Jest to jednogarnkowa potrawa z ryżu barwionego szafranem z dodatkiem różnorodnych składników, na przykład z owocami morza – homarami, krewetkami i kalmarami. Nie każdy wie, ale żeby paella była uznawana za oryginalną i tradycyjną musi spełnić szereg wymogów, na przykład musi zawierać odpowiednie ilości oliwy i wody. Słyszałaś o gazpacho? Jest to danie przypominające chłodnik na bazie papryki i pomidorów. Często dodaje się do niego także ogórka, oliwę z oliwek, czerstwe pieczywo oraz ocet. Dla fanów słodyczy też znajdzie się coś pysznego w Hiszpanii, na przykład churros, czyli tradycyjny, tłusty wypiek hiszpański w formie “patyczka” o przekroju w kształcie gwiazdy. Wytwarzany jest z wyciskanego na głęboki olej ciasta i smażonego w wysokiej temperaturze. Często podawane z czekoladą. Palce lizać!