Zaparzenie idealnej filiżanki kawy jest nie lada sztuką. Trzeba wziąć pod uwagę tak wiele zmiennych, począwszy od rodzaju ziaren i stopnia ich zmielenia, a skończywszy na temperaturze wody i czasie parzenia. Przy tak wielu dostępnych opcjach może być trudno określić, która kawa jest dla Ciebie odpowiednia. W tym wpisie przyjrzymy się różnicom kawy ziarnistej i doradzimy, który z nich najlepiej odpowiada Twojemu podniebieniu.

Arabica czy Robusta — jaki rodzaj kawy ziarnistej? 

Dwoma najbardziej popularnymi rodzajami kawy jest Arabica i Robusta. Ziarna Arabiki są uważane za bardziej delikatne i są cenione za swój bogaty smak i złożony aromat, co czyni je ulubionymi wśród wielbicieli kawy. Arabica jest również słodsza od Robusty i ma bardziej wyrazistą kwasowość. Ziarna Arabiki rosną zwykle na dużych wysokościach i są mniej odporne na szkodniki, co przekłada się na ich wyższą cenę. Z kolei ziarna Robusty są zazwyczaj zbierane na niższych wysokościach, w znacznie surowszych warunkach niż ziarna Arabiki, co oznacza, że są tańsze w produkcji. Robusta jest zazwyczaj oceniana jako ostrzejsza w smaku i ma charakterystyczny orzechowy posmak. Istotne jest również to, że zawiera prawie dwa razy więcej kofeiny niż ziarna Arabiki. Jest to szczególnie istotna informacja, jeśli zależy Ci na tym, aby kawa działała pobudzająco. Ostateczny wybór między ziarnami Robusty, a Arabiki zależy od Twoich preferencji smakowych. Na rynku dostępne są również rozmaite mieszanki tych dwóch typów ziaren.

Jaka kawa ziarnista do ekspresu?

Wybór kawy ziarnistej do ekspresu zależy od rodzaju ekspresu, jaki posiadasz. Jeśli w Twoim domu znajduje się ekspres automatyczny lub kolbowy odpowiednie do nich będą ziarna kawy ciemno, lub średnio palonej. Ekstrakcja kawy w tego typu ekspresach odbywa się stosunkowo krótko, dlatego użycie jasno palonej kawy spowodowałoby powstanie kwaśnego i niedoparzonego napoju. Jeśli posiadasz ekspres przelewowy lub French Press, ziarna kawy jasno palonej sprawdzą się idealnie. Otrzymana kawa będzie miała pożądany smak i aromat. Kolejnym aspektem jest zwracanie uwagi na datę palenia ziaren kawy. Im świeższa kawa tym będzie miała ona bardziej intensywny i wyrazisty smak. 

Kawa ziarnista czy mielona? 

Smakosze kawy bardzo często stoją przed wyborem, czy wybrać kawę mieloną, czy ziarnistą. Kawa mielona jest z pewnością prostsza i szybsza do przyrządzenia. Sprawdzi się ona idealnie jeśli nie masz dużo czasu o poranku, lub możliwość przygotowania w podróży. W przypadku kawy ziarnistej tej komfort nie jest dostępny, ponieważ potrzebujemy odpowiedniego urządzenia – młynka do kawy lub ekspresu. Kolejną zaletą kawy mielonej jest jej cena. Kawa ziarnista jest droższa, ze względu na specjalny sposób pakowania, a także jakość. Właśnie ta lepsza jakość ziaren kawy powoduje, że wiele osób preferuje jej smak. Uważa się, że kawy ziarniste mają bardziej intensywny smak, a także mocniejsze działanie.

Artykuł powstał we współpracy ze sklepem sklepkrzys.pl sprzedającym kawę ziarnistą.