Pijemy to, rozkoszujemy się, lecz czym naprawdę jest Yerba Mate, jak pić i co mi daje?

Yerba mate to tradycyjna południowoamerykańska herbata wytwarzana z liści rośliny Ilex paraguariensis. Za pierwszych użytkowników uznawano plemię Guarani, którzy nazywali ją „caá mati”, co oznacza tykwę w języku Keczua. Obecnie ten pobudzający i orzeźwiający napar można znaleźć w całej Ameryce Łacińskiej, a także w wielu innych częściach świata o podobnym klimacie. Jest tak popularny jak kawa w Europie i spożywa się go by zacieśniać więzy międzyludzkie spędzając wspólnie czas. W Argentynie, Paragwaju, Brazylii czy Urugwaju ludzie noszą termosy ze sobą, ciesząc się swoją Yerbą podczas codziennych aktywności. Jest bogata w składniki odżywcze, witaminy, minerały i przeciwutleniacze, a tradycyjnie stosuje się ją w celu zwiększenia poziomu energii. Zapewnia ona bardziej zrównoważony zastrzyk wigoru niż kawa. Naturalna, bez dodatków ma nieco trawiasty i gorzki smak.

Właściwości zdrowotne Yerba Mate:

– Jest bogata w przeciwutleniacze i składniki odżywcze takie jak witamina A, B, C, E, cynk, magnez, potas, wapń, żelazo, fosfor, selen, mangan

– Zwiększa energię i poprawia skupienie poprzez zawartość kofeiny, której uwalniane jest rozłożone w czasie, nie powodując nagłych skoków.

– Poprawia sprawność fizyczną

– Chroni przed infekcjami

– Pomaga schudnąć poprawiając trawienie i zapobiegając zaparciom

– Wzmacnia układ odpornościowy

– Obniża poziom cukru we krwi

– Obniża ryzyko chorób serca, poprawia krążenie i obniża poziom złego cholesterolu

– Poprawia zdrowie psychiczne

Jak zacząć przygodę z Yerba Mate?

Aby poczuć pełne spektrum picia Yerba Mate nie trzeba wiele, wystarczy:

  1. Susz Yerba Mate– na rynku jest ogromny wybór smaków i rodzajów. Na początku warto spróbować suszu z różnych zakątków świata, jak również mieszanek smakowych by znaleźć smaki odpowiadające Twoim upodobaniom.
  2. Matero może być ceramiczne lub okute drewnem palo santo. To drugie stosowane przez koneserów Yerba Mate. Jest trudniejsze w utrzymaniu jednak właściwości smakowe naparu w połączeniu z żywicą, którą wydziela drewno jest nie do opisania.
  3. Bombilla jest słomką do picia yerba mate zakończona sitkiem, które oddziela fusy od herbaty. Różnią się one od siebie długością i kształtem sitka by dopasować się do różnego rodzaju naczyń.

Rodzaje Yerba Mate

Różne odmiany i pochodzenie Mate cechują odmienne właściwości i smak. Nie sposób stwierdzić, który jest najlepszy, gdyż wszystko opiera się na indywidualnych preferencjach. Ich aromat zmienia się w zależności od czasu ekspozycji podczas procesu suszenia, rodzaju suszu, sposobów zmielenia. Przy wybieraniu suszu możesz natknąć się na nazwy Con Palo i Sin Palo. Con palą jest mieszanką listków z gałązkami, natomiast Sin Palo to susz yerba mate składający się jedynie z listków.

Jak parzyć Yerba Mate?

Herbatę można pić na ciepło jak również na zimno. Ważne jest by parzyć ją w odpowiednich temperaturach by susz mógł uwolnić swoje właściwości smakowe i zdrowotne.

Aby przyrządzić idealny napar yerba mate, należy przestrzegać kilku prostych zasad. Kluczowym składnikiem jest oczywiście rodzaj mate oraz naczynie w którym będzie parzona. Drugą istotną rzeczą jest temperatura wody. Nie można zalewać yerby wrzątkiem! Straci wtedy nie tylko swoje właściwości zdrowotne ale i swój aromat.

Yerba Mate na ciepło

Do pustego matera wsyp ¼ do ¾ wybranego suszu yerba mate (w zależności jak mocny chcesz napar i ile razy chcesz zalać susz).

Przykryj dłonią naczynie, odwróć do góry dnem i potrząśnij, tak by najmniejsze kawałki pozostały na górze.

Odstaw ostrożnie naczynie by herbata nie zmieniła swojego położenia.

W pustą przestrzeń naczynia włóż bombille.

Delikatnie zalej susz wodą o temperaturze 70-80°C.

Odczekaj około 10 minut aż Yerba będzie gotowa do spożycia.

Pamiętaj, że ten sam susz możesz zalewać 4 do 6 razy.

Yerba Mate na zimno inaczej zwana Terere

Nasyp ¼ do ¾ pojemności matero wybranego suszu.

Zalej susz lodowatą wodą od 1do 5°C i wrzuć kilka kostek lodu. Woda musi być prawie lodowata by właściwości mate się uwolniły.

Odstaw naczynie na około 10 minut aby Yerba uwolniła swój aromat.

Po tym czasie ciesz się smakiem ożywczej herbaty.

Jeśli chcesz urozmaicić sobie smak naparu możesz kupić Yerbę z dodatkami lub dodać do niej mleko, cytrynę czy cukier. Wszystko zależy od Ciebie. Warto poeksperymentować i urozmaicać sobie napój.

Yerba Mate to napój prosto od Matki Ziemi. Wystarczy podstawowe matero, bombilla, ulubiona yerba by cieszyć się naturą i zdrowiem. Łatwość przygotowania pozwoli Ci odkrywać nowe smaki i aromaty. Polecamy rozpocząć swoją przygodę z Yerbami Alchemii Smaków, gdzie jest szeroki wybór pysznych smaków.