Dla wielu osób kawa jest czymś więcej niż tylko napojem – jest istotną częścią porannej rutyny, naszego porannego rytuału. Filiżanka kawy pomaga się obudzić i przygotować na nadchodzący dzień. Ale kawa to nie tylko kofeinowe uderzenie. Bogaty aromat i smak kawy może być również doskonałym sposobem na relaks ze znajomymi w ulubionej lub mniej ulubionej kawiarni. Niezależnie od tego, czy lubisz kawę czarną, czy z mlekiem i cukrem, nie ma wątpliwości, że kawa jest potężnym źródłem energii i skupienia. Istnieje wiele sposobów parzenia kawy, więc możesz eksperymentować, aby znaleźć idealną dla siebie filiżankę. Czytaj dalej a dowiesz się jak parzy się kawę dookoła świata?

Parę słów o kawie

Kawa to środek pobudzający, który powstaje z palonych i zmielonych ziaren krzewu kawowego. Ziarna kawy zawierają kofeinę, związek, który jak wykazano, zwiększa czujność umysłową, zwiększa wytrzymałość fizyczną i chroni przed niektórymi rodzajami raka. kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie i jest spożywana przez ludzi w niemal każdym wieku i z każdej kultury. Kawa jest zazwyczaj parzona gorącą wodą i można ją pić samą lub z mlekiem, cukrem lub dodatkami smakowymi, takimi jak przyprawy. Kawa jest również częstym składnikiem deserów i innych produktów spożywczych. Istnieje wiele sposobów parzenia kawy, a każda metoda wytwarza unikalny smak. Kawa może być spożywana jako świeża, puszkowana lub mrożona, a także jest dostępna w formie instant.

Sposoby parzenia kawy

  • Prasa (inaczej prasa francuska, tłoczek do kawy, cafetiere czy Bodum)

Dobry napar zacznie się od grubo zmielonych ziaren kawy. Na każdą filiżankę użyj łyżki zmielonej kawy. Przegotowaną wodą zalej delikatnie i kawę w prasie. Jeśli twoja kawa zaczyna się pienić, radzisz sobie dobrze. Jeśli go nie widzisz piany, delikatnie zamieszaj napar. Pozostaw kawę na około trzy minuty, a następnie przyduś prasą. Prasa wyciąga z ziaren więcej olejków aromatycznych, dzięki czemu smak jest wyraźniejszy, a konsystencja gęstsza niż w przypadku kroplówki. Mówi się również, że zapewnia najczystszy smak, ponieważ nie ma papierowych filtrów i nie ma ryzyka przegrzania. 

  • Filtr (inaczej kroplówka)

Ten prosty filtr jest wykonany z bawełny lub muślinu. Ten prosty sposób jest popularny w Ameryce Środkowej i Południowej. Najlepsze jest średnie lub grube zmielenie ziaren kawy, w przeciwnym razie zmielenie prześlizgnie się przez splot tkaniny filtra. W metodzie południowoazjatyckiej filtr jest dość cienka i wygląda jak maleńka siatka na motyle z drucianą rączką. Przygotowanie tutaj jest jak herbata liściasta. Zmieloną kawę wsyp do “sitka”, oprzyj ją na ustach kubka, zalej przegotowaną wodą. Pozostaw na 3-4 minuty.

  • Ibrik (po turecku)

Ta prosta chochla-garnek, zwana również cezve, służy do robienia mocnego, gęstego naparu, znanego powszechnie jako kawa po turecku. Jest to jedna z najstarszych obecnie stosowanych metod przygotowywania kawy, powszechna w Grecji, Turcji i na Bliskim Wschodzie. Ibriki są zazwyczaj wykonane z miedzi lub mosiądzu, z długim drewnianym uchwytem. Zacznij od bardzo, bardzo drobnego zmielenia ziaren. Podgrzej ibrik na średnim ogniu, aż napar zacznie się pienić. Zdejmij z ognia na minutę, aby mieszanka się uspokoiła, a następnie zagotuj i ponownie ostudź jeszcze dwa razy. Powoli wlewaj kawę do filiżanek. Każda filiżanka powinna mieć trochę zmielonych ziaren osadzonych na dnie filiżanki. Jest takie tureckie powiedzenie, że kawa powinna być „czarna jak piekło, mocna jak śmierć i słodka jak miłość”. 

  • Natychmiastowa (inaczej instant lub sypana)

Tutaj nie trzeba dużo pisać. Dodaj wrzącą wodę do granulek kawy. Zamieszaj. Finito! Możesz dodać trochę mleka lub gorącej czekolady, jeśli chcesz. Zazwyczaj smak jest delikatny i słodkawy. Ci, którzy szukają łagodnego smaku lub zwykłego kofeinowego zastrzyku, prawdopodobnie znajdą markę, która im się spodoba.

  • Maszynka do kawy (inaczej drip)

Parzenie kawy w automacie jest łatwe, a wszystko czego potrzebujesz to maszynka i wkłady wypełnione zmieloną kawą i często aromatami. Kiedy już masz swoje wkłady, po prostu włóż je do urządzenia i zamknij klapkę. Urządzenie zrobi resztę, podgrzewając wodę i zaparzając kawę. Proces ten powinien zająć mniej niż minutę, a Ty będziesz miał gorącą filiżankę kawy gotową do wypicia.