Dobrej jakości kawa – jaka powinna być?

Jeśli jesteś smakoszem kawy, wiesz, że nie każda kawa smakuje tak samo, a wybór jej odpowiedniego rodzaju jest konieczny, aby otrzymać filiżankę idealnego espresso. Na smak kawy ma wpływ wiele czynników w tym między innymi stopień palenia, miejsce pochodzenia, rodzaj ziaren, czy sposób obróbki. Dobrej jakości kawa nie należy do najtańszych, dlatego przed zakupem upewnić się, czy takie właściwości ziaren będą nam odpowiadały pod względem smakowym. W tym wpisie postaramy się przybliżyć jak rozpoznać kawę wysokiej jakości?

Po czym poznać, że kawa jest dobrej jakości?

Rodzaje ziaren — Arabica czy Robusta?

Najpopularniejsze rodzaje kaw to Arabica i Robusta. Arabica uprawiana jest na mniejszych plantacjach, na dużych wysokościach. Jej ziarna są większe, niż ziarna Robusty, jednak w smaku jest delikatniejsza i zawiera mniej kofeiny. Smak Robusty z kolei zawiera więcej gorzkich nut. Zawiera ona więcej kofeiny, przez co często stanowi podstawę mieszanek kaw. Przy wyborze między Arabiką, a Robustą powinieneś zastanowić się, czy wolisz bardziej kwaskowy, czy gorzkawy smak kawy oraz jakiego pobudzenia energetycznego oczekujesz. 

Kraj pochodzenia

Nie chodzi tutaj, aż tak bardzo o konkretny kraj pochodzenia, ale samą informację na ten temat. Producenci wysokiej jakości kaw mają w zwyczaju podawać tę informację. Im więcej informacji na temat pochodzenia kawy i sposobu uprawy tym lepiej. Dobrze, jeśli jeszcze znajduje się informacja o wysokości uprawy, regionu, sposobu obróbki oraz nutach smakowych,

Stopień palenia

Informacja na temat palenia kawy jest istotna jeśli posiadamy ekspres do kawy. Nie każdy rodzaj palenia będzie nadawał się do każdego ekspresu. Kawy jasno palone nie sprawdzą się w ekspresach ciśnieniowych oraz przy młynkach ceramicznych. Krótki czas ekstrakcji i niższa temperatura zaparzania sprawiają, że otrzymamy wtedy kawę kwaskową o niezbyt wyraźnym smaku, a twardsze ziarna mogą spowodować uszkodzenie ceramicznych elementów. Jasno palone ziarna polecane są dla osób zaparzających kawę w sposób alternatywny. Do ekspresów i kaw mlecznych sprawdzą się ziarna ciemniej palone, z których łatwiej wydobyć głęboki smak i aromat.

Po czym poznać, że kawa jest dobrej jakości?

Sposób obróbki ziaren

Metody obróbki kawy mają bardzo duży wpływ na smak i delikatność kawy. Wyróżniamy trzy metody obróbki kawy:

mokra — wieloetapowy proces obróbki ziaren z użyciem wody. Najpierw za pomocą specjalnej traki zdziera się miąższ z ziaren, a następnie trafiają one do basenów fermentacyjnych. Proces fermentacji i regularne opłukiwanie pozwala usunąć resztki miąższu. Po tym etapie nadchodzi czas na suszenie ziaren, tak aby uzyskały one wilgotność na poziomie 11-14%. Ziarna obrabiane w ten sposób mają delikatniejszy profil smakowy i bardziej intensywną kwasowość.

sucha — przy tej metodzie obróbki nie używa się wody. Jest to najstarsza metoda. Owoce po zbiorze układane są na betonowych tarasach lub patiach, gdzie przez kolejne dni suszą się w pełnym słońcu. Kiedy miąższ jest na tyle suchy, że sam odchodzi od ziaren, obiera się w taki sposób wszystkie owoce. Następnie ziarna suszy się ponownie, aby uzyskały odpowiednią wilgotność. Ziarna obrabiane w ten sposób zyskują bardziej owocowy profil smakowy i mniej kwasowe nuty.

miodowa — proces ten łączy metodę suchą i mokrą. Na początku miąższ jest ściągany z ziaren tak jak w mokrej metodzie, mechanicznie, a następnie ziarna z pozostałością miąższu zostawia się do wyschnięcia na słońcu. Nazwa wzięła się stąd, że przy procesie suszenia ziarna z resztką miąższu wyglądają jak oblane miodem. Ziarna obrabiane w ten sposób mają słodki, owocowy profil smakowy i delikatną kwasowość. Najwięcej ziaren obrabia się w ten sposób w Brazylii.

Mieszanki kaw — na co zwracać uwagę?

Mieszanki kaw to Arabika wymieszana z Robustą w różnych stosunkach. W takich kawach niestety nie doświadczymy unikalnego smaku Arabiki. Zazwyczaj do takich mieszanek dodaje się Robustę niższej jakości, przez co otrzymujemy kawę z pianką, jednak można wyczuć nutę spalenizny. Jak rozpoznać takie kawy? Zazwyczaj są to „mieszanki Espresso”.

Smak i aromat 

Jest to najważniejszy punkt i jednocześnie najbardziej indywidualny. Dobra kawa powinna mieć bogaty smak oraz pozostawiać posmak, w którym możemy wyczuć różne nuty smakowe, na przykład orzechowe, czekoladowe, itp. Smak kawy nie powinien szybko przemijać, ale też nie powinniśmy odczuwać przez dłuższy czas gorzkiego i cierpkiego posmaku na języku. Jeśli lubisz eksperymentować, ciekawe doznania gwarantują kawy ziarniste z limitowanych edycji, które zawierają ziarna z różnych regionów świata. 

Artykuł powstał we współpracy ze sklepem markan-agdrtv.pl, w którym kupisz najwyższej jakości kawę

1 komentarz

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *